HNK - Ciganin, ali najljepši

Program putovanja

OBAVIJEST: Program je podložan promjenama! Predloženi program samo je smjernica, a za Vašu grupu rado ćemo izraditi program prilagođen Vašim željama i sugestijama.

Program:

Polazak u prijepodnevnim satima, vožnja udobnim turističkim autobusom u smjeru Zagreba, sa stajanjima prema potrebi grupe.

Po dolasku u Zagreb, na Glavnom kolodvoru očekuje nas Iva Silla, kostimirana turistička vodička, sa kojom krećemo u tematski razgled grada Zagreba – Zagrebarium. Ovaj obilazak predstavlja zagrebačke atrakcije kroz prizmu fantastike i budi duh starog Zagreba. To je zbirka sjećanja na ubrzan rast grada krajem 19. i početkom 20. stoljeća, na velike hrvatske znanstvenike i izumitelje koji su stanovali u Zagrebu (poput Nikole Tesle, Andrije Mohorovičića, Slavoljuba Penkale, Davida Švarca i drugih), stare obrte, industrijsku baštinu, nevjerojatne događaje i pokoje praznovjerje. Iva Silla i njena tvrtka Secret Zagreb prepoznata i nagrađivana od strane TripAdvisora i drugih turističkih portala i časopisa, organizira desetak tematskih razgleda Zagreba.

Slobodno vrijeme za vlastite programe, do 17:15 h.

Odlazak u HNK na dramu Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka, koja počinje u 18:00 h.

Protagonisti ovoga briljantnog Novakova romana čine nevjerojatnu galeriju likova koju prepoznajemo iz strahova današnjice, a uokvireni su u majstorsko fikcijsko tkanje. Mladi Rom Sandokan zvani Sandi zaljubi se u Međimurku Milenu, bijelu ženu iz susjednog sela Sabolščaka. Ona, rastavljena u kasnim četrdesetima, nepravedno izbačena s posla, vraća se u rodnu kuću gdje se mora brinuti za svojeglava djeda. Nuzat, Kurd iz Mosula napušta obitelj i zemlju koju je zahvatio rat, u potrazi za obećanim životom u Calaisu. Plančić, PR iz zagrebačke policijske uprave poslan je na teren da zataška ubojstvo koje može eksplodirati u nasilje i veliki politički skandal. Veteran Domovinskoga rata održava krhki mir u selu, a policajac na zalazu karijere opsjednut je vizijama kao iz apokaliptičke TVserije Leftovers. Ovi osebujni antijunaci nisu tipizirani predstavnici svoje etničke ili socijalne skupine, oni su plemeniti marginalci koji svojim ponašanjem odudaraju od stereotipa i na empatičan način ruše slike o predrasudama koje društvo gaji o njima. Priče se račvaju i na kraju spajaju oko krvavog ubojstva. Raskošna naracija obuhvaća precizno ispripovjedane biografije iz četiri kulturološka kruga. Novakov je roman precizna socijalna i emotivna topografija identiteta. Jedan je većinski bijeli, ali dolazi iz panonske provincije, drugi je romski, iz istoga kraja, treći predstavlja onaj državni hrvatski, predstavljen preko vlasti iz Zagreba, a četvrti izbjeglički, kurdski. Romanu golem scenski potencijal, prije svega daje raskošan autorov stil sagrađen od elemenata krimića, melodrame, dokumentarnog materijala, socijalne drame, s elementima popularne (sub)kulture, koji uključuje i romske pjesme, od kojih je najpoznatija i naslov romana. Dramatizaciju romana priprema Ivor Martinić, jedan od najzapaženijih hrvatskih dramatičara čiji tekstovi osvajaju svjetske pozornice.

Nakon završetka predstave slijedi povratak kući. Dolazak na mjesto polaska u kasnim večernjim satima.

CIJENA: na upit

Cijena uključuje: prijevoz turističkim autobusom, licenciranog turističkog pratitelja, tematski razgled grada Zagebarium, ulaznicu za dramu Ciganin, ali najljepši, osiguranje jamčevine, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja putnika – nezgoda u autobusu, organizaciju putovanja i PDV.

Napomena: Za putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja turističke agencije Podravina Express Tours koje možete naći na našoj web stranici ili osobno podići kod nas u poslovnici.

Galerija izleta